Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Zo kies je het beste fietszadel

Lekker zitten vereist wat voorwerk

Een fietszadel moet lekker zitten. Dat staat buiten kijf. Maar het moet ook een goed fietszadel zijn. Koop je een leren fietszadel of toch een gel fietszadel? Het ene zadel is het andere niet: waar moet het aan voldoen zodat jij altijd comfortabel zit en fietst?

We kunnen ons allemaal wel voorstellen dat een sportzadel voor een mountainbike of racefiets niet voldoet voor een normale fiets of e-bike. Voor de ‘gewone’ fiets zijn er veel verschillende modellen te krijgen, van goedkoop tot duur. Wij leggen uit waar je op moet letten, welke zadels er zijn en hoe je het voor jou beste fietszadel kiest.

Welke fietszadels zijn er?

De meeste zadels zijn unisex en er is grote diversiteit in hardheid en breedte. Harde leren en zachte gelzadels, smalle en brede zadels, en alles daartussenin. Over het algemeen geldt, hoe sportiever je fiets is, hoe smaller en harder het zadel. Dit komt omdat je houding anders is waardoor ook de drukpunten veranderen. Om het juiste zadel te kiezen, meet je in eerste instantie de afstand tussen je zitbotjes. Niet alleen om zadelpijn te voorkomen, maar ook om zo relaxed mogelijk te fietsen. Bij vrouwen zitten de zitbotjes iets verder uit elkaar dan bij mannen. Vrouwen hebben daarom baat bij een wat breder zadel zodat de zitbotjes goed worden ondersteund. De fietsenwinkel kan je hierbij helpen.

De voor- en nadelen per type fietszadel op een rij:

1. Gelzadel

Gelzadels zijn populair. Ze vangen de lichaamsdruk goed op en je hebt een goede demping. Let wel op voor zadels met te veel gel, hierin zakken je zitbotjes helemaal weg en wordt je gewicht door andere delen gedragen.

VoordelenNadelen
Gel vangt lichaamsdruk goed opDoor te veel gel: te warm zadel en geen goede ondersteuning
Weinig trillingen door dempingGeen ventilatie


2. Leren zadel

Een leren zadel is de favoriete keuze voor veel doorgewinterde fietsers omdat dit volledig naar de vorm van je zitvlak gaat staan. Het duurt wel even voordat je lekker zit.

VoordelenNadelen
Gaat volledig naar je zitvlak staanIs niet waterbestendig: zadelhoes is noodzakelijk
Ademt en absorbeert vochtVergt meer onderhoud, zoals regelmatig invetten


3. Schuimzadel

De foam/schuimzadels zijn een verbetering op gelzadels. Een zadel van memory foam zakt niet in en gaat naar je zitvlak staan.

VoordelenNadelen
Geeft veel ondersteuningGebruiksduur
Warmt niet snel op 


4. Fietszadel met gleuf of inkeping

In veel mannenzadels zit een gleuf of inkeping om de druk op de genitaliën te verlichten. Dit zadel is ook comfortabel voor vrouwen.

VoordelenNadelen
Goede luchtdoorstromingEr kan ongemak ontstaan op de gleufranden (druk)
Verminderde lagerugbelasting 


5. Zadel zonder punt

Hoewel dit zadel ook door mannen gebruikt wordt, kiezen juist meer vrouwen voor dit type zadel. Zeker als je vaak een rok of jurk draagt, is dit een heel fijn zadel.

VoordelenNadelen
Verminderende druk op de genitaliënVerminderde stabiliteit bij sturen
Beter voor lagerugklachten 

Je hebt meer keuze in materiaalsoorten, zoals het relatief dure carbon. En wil je een veganistisch zadel, dan betaal je ook vaak meer. Een leren zadel van hoge kwaliteit is ook duurder. Of een duur zadel ook per se beter is, is afhankelijk van je wensen en de lengte en intensiteit van je ritten.

Waar op letten bij de aanschaf van het fietszadel

Het zadel geeft in eerste instantie steun aan het bekken. Bij het kiezen van een goed zadel is het belangrijk dat je jezelf de volgende vragen stelt:

  • Hoe lang zijn mijn fietstochten?

    Want een lekker zacht zadel is fijn voor in de stad, maar fiets je lange tochten, dan is een wat steviger zadel toch echt beter. Bij een zacht zadel krijg je wat meer instabiliteit en wrijving, wat leidt tot blaren.

  • Wat is mijn lichaamsbouw?

    Ben je al wat ouder, dan is een iets zachter zadel beter omdat de ouder wordende huid dunner wordt. Weeg je niet zoveel, dan is een zacht zadel ook aan te raden.

  • Heb ik lichamelijke klachten?

    Denk aan irritatie of gevoelloze ledenmaten door lange fietsentochten. Een te zacht of te smal zadel kan zenuwbanen afknellen.

  • Wat is mijn houding?

    Tijdens recreatieve tochten en ritjes naar de supermarkt en kantoor is je houding rechtop; dan kies je al snel voor een wat zachter en breder zadel. Ga je wielrennen of mountainbiken, dan kies je voor een wat harder en smaller zadel. Een gelzadel op een racefiets kan voor problemen zorgen en een keihard zadel op een stadsfiets ook. Afhankelijk van je framemaat, de gewenste zitpositie en je houding, krijg jij de juiste maat van het zadel.

Ongeschikt fietszadel of toch een verkeerde zithouding?

Heb je tijdens het fietsen last van slapende benen, gevoelloze tenen en merk je na het fietsen ontstoken haarvaten op je billen, of blaren? Dan kan het zijn dat je op een verkeerd zadel zit. Heb je een verkeerde zithouding of een verkeerde afstelling van het zadel, dan kun je last krijgen van je knieën, schouders en nek. Zit geen enkel zadel lekker, wijk dan uit naar een genderspecifiek zadel. Op het moment dat dit ook niet volstaat, kom je uit bij een op maat gemaakt zadel. Hier zit natuurlijk wel een hoger kostenplaatje aan vast. Ouderen kiezen vaak voor een extra zadelhoes om comfortabeler te zitten. Het voordeel hiervan is dat je de hoes gemakkelijk kunt vervangen.

Ondergoed zonder stiknaden helpt

Soms is het niet het zadel dat zitproblemen op de fiets veroorzaakt, maar de (onder)kleding. Zeker bij lange fietsritten is het belangrijk dat je ondergoed geen stiknaden heeft die over de zadelranden heen gaan. Dit veroorzaakt een enorme irritatie met vaak blaren of zelfs ontstoken haarvaten tot gevolg.

Fietszadel vervangen

Bij normaal gebruik en als je ’m goed onderhoudt, gaat je fietszadel drie tot vier jaar mee. Op het moment dat er scheuren en barsten zichtbaar worden, vervang je je zadel. Als je je zadel langer gebruikt, gaat het doorhangen waardoor je op de langere afstanden zadelpijn gaat krijgen. Met een goedkoper zadel kun je hier eerder last van hebben. Ook roestvorming van het onderframe van je zadel kan tot een breuk leiden waardoor je feitelijk door je zadel heen zakt.

Fietszadel onderhouden

De materialen van een fietszadel verouderen onder invloed van uv-licht. Door overmatig zonlicht droogt leer uit en gaat het scheuren. Om leer te behandelen zijn er tal van producten te verkrijgen. Voor plastic en gelzadels raden we aan water te gebruiken om het zadel schoon te maken en daarna goed af te drogen.

Zadelpijn: oorzaken én oplossingen  

Help mij comfortabel fietsen

Speciaal voor jou geselecteerd

Wegenwacht Fiets 

Altijd snel hulp voor pech met je fiets, óók thuis voor de deur. Jaarlijks gratis fietscheck en juridisch advies bij een ongeval.

Fietsverzekering 

Verzeker je tegen diefstal en schade met de ANWB Fietsverzekering en voorkom vervelende verrassingen.

Fietsaccessoires en -gidsen 

Ontdek hier het volledige aanbod! Zoals fietssloten, tassen, helmen en ook fietsgidsen en -kleding!

Gratisverzending
Fietsaccu kopen 

Is je fietsaccu aan vervanging toe? Koop je nieuwe e-bike accu bij ANWB voor een scherpe prijs en gratis verzending!